Norge leverer våpen til Saudi-Arabia

Forumregler
Forvaret blir rasert, lagt ned. Det er en skam at vårt forsvar forblir en trist kopi av 1939.

Skriv et svar


This question is a means of preventing automated form submissions by spambots.
Smil
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen:
BBCode er
[img] er
[flash] er AV
[url] er
Smil er
Emne
   

Utvid visningen Emne: Norge leverer våpen til Saudi-Arabia

Norge leverer våpen til Saudi-Arabia

Innlegg BmOnline » Søn Feb 28, 2016 7:53 pm

Dagens praksis med våpeneksport til diktatoriske stater ble sterkt kritisert av to medlemmer i Utenrikskomiteen i går. Under gårsdagens Stortingsdebatt varslet Utenriksdepartementet at de har endret sine retningslinjer for våpeneksport til også å omfatte menneskerettighetshensyn.

Av Erik Hagen
Norwatch


Norge er en storeksportør av våpen til udemokratiske stater. Norwatch-rapporten ”Norsk eksport av krigsmateriell til arabiske diktaturer” fra april dokumenterte at Norge har solgt krigsmateriell til Saudi-Arabia for 460 millioner kroner i perioden 1997 til 2005. Mesteparten av dette har vært gjort gjennom statsbedriften Kongsberg Gruppen.

I flere år har Utenrikskomiteen unnlatt å kritisere åpent eksporten av krigsmateriell til udemokratiske stater. Dette kan nå være i ferd med å endres.

I Stortingsdebatten i går reiste Anne Margrethe Larsen (V) og Ågot Valle (SV) særlig spørsmål ved våpeneksporten til land som Saudi-Arabia, og understreket at menneskerettigheter i mottakerlandet må være et vilkår for å få lov til å eksportere.

Stortinget diskuterte en enstemmig innstilling fra Utenrikskomiteen. Innstillingen ble gitt til UD 24. oktober, og var komiteens ”svar” på en stortingsmelding om våpeneksport fra juni.

– Jeg har nylig sett igjennom listen over land som Norge har eksportert våpen til, og jeg stiller store spørsmålstegn ved at norsk krigsmateriell blir eksportert til Saudi-Arabia. De utmerker seg verken for demokrati eller respekt for grunnleggende menneskerettigheter, sier Anne Margrethe Larsen (V) til Norwatch.

Piskeslag
Den amerikanske organisasjonen Freedom House regner Saudi-Arabia som et av de verste diktaturene i verden. Landet bruker hvert år mer enn 10 prosent av sitt statsbudsjett på opprustning. Siden starten av 30-tallet har Saudi-Arabia vært eneveldig styrt av én familie. Både politiske partier og fagforeninger er forbudt, og kvinner nektes stemmerett.

Den siste overgrepsskandalen i Saudi-Arabia fant sted i november, da en kvinne ble idømt 200 piskeslag etter å ha vært offer for en gruppevoldtekt.

For å forhindre at norsk krigsmateriell ikke skal havne på avveie, vedtok Stortinget enstemmig i 1997 at grunnleggende menneskerettigheter i mottakerlandet måtte være en forutsetning for norsk eksport. Men det har ikke hindret at Saudi-Arabia i perioder har vært den største importøren av norsk krigsmateriell utenfor NATO. Hvert år siden Stortinget fattet sitt vedtak om menneskerettigheter i 1997, har norsk krigsmateriell blitt solgt til Saudi-Arabia.

Dette har kommet fram i de årlige Stortingsmeldingene fra UD.

Men i år, etter at Norwatch har publisert en rapport om temaet, og etter at saken har vært oppe i media ved flere anledninger, har flere medlemmer i Stortingets Utenrikskomité endelig våknet.

– Jeg tror det har kommet en gradvis større bevisstgjøring om åpenhet, sporing og sluttbrukererklæringer i forhold til hvor norske våpen havner, sier Anne Margrethe Larsen (V) til Norwatch.

– Norge er en av verdens ledende eksportører av våpen, faktisk blant de aller største pr. innbygger. Det gjør at det påligger oss et spesielt ansvar for å forsikre oss om at våpen eller våpenkomponenter produsert i Norge ikke kommer i hendene på diktatorer og brukes til å begå brudd på menneskerettighetene, sa Larsen i debatten i går (V).

Også utenrikskomitemedlem Ågot Valle (SV) er kritisk til deler av eksporten.

– Det er et paradoks at eksport av krigsmateriell til stater som Saudi-Arabia er blitt av et betydelig omfang, sa Valle på debatten i går.

– Menneskerettighetene er udelelige og universelle og kan ikke brytes av hensyn til andre interesser, sa Valle.

Endret retningslinjene
I debatten i går svarte Utenriksminister Jonas Gahr Støre at UD høsten 2007 endret retningslinjene for behandling av søknader om våpeneksport. Nå omfatter retningslinjene også menneskerettighetsspørsmål.

Dette bekrefter Utenriksdepartementets Seksjon for nedrustning og ikke-spredning til Norwatch i dag.

– I praksis har vi alltid etterlevd Stortingets vedtak om menneskerettighetsyn. Det som er nytt, er at denne teksten fra Stortinget fra 1997 nå er tatt inn i UDs retningslinjer for håndering av eksportsøknadene, sier seniorrådgiver Anne Kari Lunde i Seksjon for nedrustning og ikke-spredning til Norwatch.

Ifølge Lunde skal oppdaterte retningslinjer for norsk våpeneksport legges ut på UDs hjemmesider senere i dag.

http://www.framtiden.no/200712065209/ak ... vapen.html



Norge i våpentoppen:
Norge skårer høyt på listen over verdens største våpeneksportører hvor giganter som USA, Russland, Frankrike, Tyskland og England ligger i teten. Til tross for mange ulike rangeringer, har Norge en sikker plass på listen over verdens 20 største eksportører av krigsmateriell.


http://www.framtiden.no/200702215195/ak ... oppen.html

Topp

cron