Kvinner fikk stemmerett i kirken 10 år før politikken

Er du i behov for forbønn, ta kontakt i Jesu navn.
Jeg ber for syke. Dette er i Herrens tjeneste og koster ingen penger.

Jakobs brev 5,15
15 Da skal troens bønn redde den syke, og Herren skal reise ham opp. Har han gjort synder, skal han få dem tilgitt.
16 Bekjenn da syndene for hverandre og be for hverandre, så dere kan bli helbredet. Et rettferdig menneskes bønn er virksom og utretter mye.
Forumregler
Trenger du forbønn? http://bmonline.no/html/kristendom.html
Du finner meg på skype, Bmonlines eller tlf 41239887

Kvinner fikk stemmerett i kirken 10 år før politikken

UNREAD_POST BmOnline » Fre Des 19, 2014 9:04 am

– Dette er en ukjent side av norsk kvinnehistorie for mange. Ikke minst de kristelige organisasjonene var pionerer innen demokrati og likhet for kvinner og menn, sier kirkehistorikeren Kristin Norseth.

Pioner og bremsekloss. Kvinnehistorien til norsk kirke- og kristenliv er mangfoldig. På noen områder og i deler av feltet har kvinner tatt eller fått ledelsen og vært forandringsagenter og i front. I andre sammenhenger har teologi og tradisjoner fungert som en bremsekloss for kvinners tjeneste og likestilling.

– Det Norske Misjonsselskap, opprettet i 1842, var for eksempel den første demokratisk organiserte bevegelse i Norge. NMS sto modell for blant annet de politiske partiene som ble dannet utover på 1800-tallet, påpeker Kristin Norseth, førsteamanuensis i kirkehistorie ved Menighetsfakultetet.

Hun mener at Norsk Søndagsskoleforbund var pioner i kristelig sammenheng når det gjaldt kjønnskvotering. Ved forbundets stiftelse i 1889 ble det bestemt at hovedstyret skulle bestå av tre menn og to kvinner, med en mann som formann.

I front. Norges Kristelige Ungdomsforbund (nå Norges KFUK-KFUM), inspirert av det internasjonale KFUK, var også i front da det gjaldt kvinners stemmerett og valgbarhet.

Fremdeles kan ikke kvinner velges inn i hovedstyret i Norges største misjonsorganisasjon, Norsk Luthersk Misjonssamband. På den annen side var det unge kvinner i Bergen som for 122 år siden tok initiativ til dannelsen av denne organisasjonen.

Norseths påstand er at det kristelige organisasjonslivet skapte rom for kvinnelige lekpredikanter og bidro til å stimulere kvinners interesse for teologi.

Hun viser også til hvordan Norges første kvinnelige teologer i stor grad fant sin plass innen de kristelige organisasjonene, som emissærer, forkynnere, misjonærer og lærere. Og som krumtapper i mye av det kristelige grasrotarbeidet.

Det var ikke plass for dem som prester i Den norske kirke, og de lutherske organisasjonene ville – lenge – slett ikke bidra til at kvinner ble ordinert til prestetjeneste.

Politiske pådrivere. Norske politikere har utilsomt vært likestillingspådrivere, særlig for kvinners prestetjeneste.

1938 vedtok Stortinget en lovbestemmelse om å åpne alle statens embeter for kvinner, også presteembetet. Men politikerne la inn en reservasjon om at «kvinner ikke bør ansettes som prester der menigheten av prinsipielle grunner er imot det».

I en bred høring i 1926 blant menighetsråd, de teologiske fakultetene og bispekollegiet, ønsket bare 43 av 1.000 menighetsråd kvinneprester velkommen, mens 200 var delt i spørsmålet. Bare én biskop ville åpne for kvinnelige prester – men vel å merke ikke som menighetsprest, men bare som institusjonsprest.

Staten bestemte. – I Den norske kirke var det staten som bestemte. Organisasjonene var private og de kunne gjøre som de ville, påpeker Norseth.

I Norge fikk kvinnelige lekfolk bruke bedehusenes talerstoler – i hvert fall noen steder – lenge før kvinner fikk innta statskirkens prekestoler.

Det var politikerne som bestemte hvem som skulle slippe til i Den norske kirke. I 1911 avslo Kirkedepartementet tre søknader om å stille kirkens talerstol til disposisjon for leke kvinner.

Det er bare vel 90 år siden den første kvinne fikk preke i Den norske kirke. Marta Steinsvik var da teologistudent ved Menighetsfakultet.

Det er 51 år siden den første kvinne ble ordinert til prest i folkekirken.

Allerede i 1932 hadde Metodistkirken ordinert den første kvinnen i Norge, Agnes Nilsen Howard.


Milepæler for kvinner i kirke og kristenliv

1899: Valborg Lerche er den første kvinne i Norge som tar teologisk embetseksamen. Hun blir ansatt i Kristiania Indremisjon.
1929: Tora Helland tar som den første kvinne teologisk embetseksamen ved Menighetsfakultet.
1941: Elna Kvellestad blir lærer ved Indremisjonsselskapets bibelskole i Oslo, og fortsetter der til 1976.
1949: Agnes Vold blir i henhold til konglig resolusjon om «lek menighetstjeneste ved menn og kvinner», vigslet til tjeneste som sjelesørger ved Ullevål sykehus, ansatt av Oslo Indremisjon (i dag kjent som Kirkens Bymisjon).
1956: Stortinget vedtar å oppheve loven fra 1938 som satte begrensninger på kvinners adgang til presteembetet. Kvinner fikk dermed den samme rett som menn til å forkynne i de regulære gudstjenestene i Den norske kirke.
1958 Norsk Kvinnelig teologforening dannes.
1961: Den første kvinne ordinert til prest i Den norske kirke, Ingrid Bjerkås. Hun tilsettes som sokneprest i Berg og Torsken menigheter i Senja.
1976: Menighetsfakultetet åpner praktikumsstudiet for kvinner. Helga Haugland Byfuglien, den nåværende preses i Bispemøtet, var blant de første kvinner som tok praktikum ved MF.
1993: Rosemarie Köhn blir Norges første kvinnelige biskop, i Hamar bispedømme.

Kommentar BmOnline:
Merk dere at Herren ikke har velsignet disse saker, som sees på som "julaften på kjerringa" av mange troende.
Joda, djevelen har så absolutt sneket seg til både alteret og vinen i de fleste kirkerom. Det er VANTRO som tynger dem.
Kvinnen skal være i stillhet, sier Herren, Hærskarenes Gud.

Merk dere at Djevelen for alvor kom inn på Stortinget i 1956, noe vi kan takke fhv stm Chr Michelsen for, fordi han hadde et harem av pavens soldater i sitt husvære i 1920, jesuitter- som IKKE er mors beste barn. I ordboken som beskriver en jesuitt, så kan vi lese at dette er individer som benytter meget tvilsomme metoder for å nå sine mål.
Og når vi også vet at Jonas G Støre er en jesuitt, da burde bjellene ringe lenge før jul- dere. Tenk- jesuitteden sier at de skal reise hele verden rundt for å drepe protestantene.

Så dere ser at samme året som dette med kvinnelige prester osv skjedde (1956 på Stortinget) akkurat på samme tid som jesuittparagrafen ble fjernet i Norges Grunnlov- AV nettopp jesuittene. Dette er pavens lakeier som har kuppet Stortinget, nemlig kommunistene! Einar G ønsket sogar at Norge skulle ha et meget nært samarbeide med CCCP kommunistparti, men da satte Haakon Lie foten ned. Norge har i over 70 år vært en dobbeltstat, hvor russerne romstrerer inne på Stortinget.
Her kan dere lese de uvitendes fremstilling av Einar Gerhardsen, hvor de ikke skjønner bæra av det Einar Gerharsen visste- nemlig hvem som er sjefen i Norge. (CCCP)

Nå vet dere bedre kjære venner- hvorfor mørket oss knuger. DET er DYRET i Åpenbaringen som raserer vårt Fedreland- ROMA og Vatikanet- djevelens avgrunn, CCCP.


Sist flyttet til topp av BmOnline den Fre Des 19, 2014 9:04 am
Brukerens avatar
BmOnline
Admin
 
Innlegg: 2531
Registrert: Ons Nov 05, 2008 2:44 pm
Bosted: Norge, som kunne vært det vakreste sted på jord
Norsk er best: 0

Gå til BmOnlines kristendomsforum

Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 2 gjester

cron