Anundsen: – Syv norske borgere kan ha vært Stasi-agenter

Merk dere at dagens lovgivere gjemmer seg bak en korporasjon, et enevelde som er identisk med BANDIDOS!
Når du signerer under en bot feks, så føy til at du har signert under Duress, som betyr tvang- dermed kan de ikke kreve at du betaler. Slikt skal vi IKKE betale, bøter og annet disse kuppmakerne dytter på folket i Norge-. Eks vis Eiendomsskatter og bomringer.

Anundsen: – Syv norske borgere kan ha vært Stasi-agenter

UNREAD_POST Informanten » Tor Jan 21, 2016 11:32 pm

Anundsen: – Syv norske borgere kan ha vært Stasi-agenter

Syv norske borgere kan ha vært østtyske agenter da Berlinmuren falt, sa justisminister Anders Anundsen i Stortinget torsdag.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) vil gi forskere tilgang til de norske Stasi-arkivene, sa han i Stortinget torsdag.

Det er Høyres Anders B. Werp som har drevet gjennom saken. Han mener de hemmelige arkivene vil gi viktig kunnskap om radikaliseringen som foregår i dag.

– Drivkreftene er parallelle og de samme hos de som radikaliseres, og som går til å bli aktive spioner eller voldelige ekstremister. Det har ikke noe med tid, religion og politikk å gjøre. Dette er rett og slett en radikaliseringsprosess vi må lære mer om. Jeg mener vi er i ferd med å slå på lyset i de norske arkivene. Vi har tatt et viktig skritt i den retning i dag ved å åpne opp for forskere. Og det er jeg veldig glad for, sier Werp til TV 2.

Klikk på bildet øverst for å se innslaget om spionarkivene!

I 2014 rettet norske myndigheter en henvendelse til CIA for å komme til bunns i om nordmenn spionerte for det østtyske statssikkerhetstjenesten Stasi under den kalde krigen.

Da Berlinmuren falt, klarte den amerikanske etterretningstjenesten å kuppe nøkkelen til det omfattende Stasi-arkivet: De såkalte Rosenholz-filene avslører identitetene som skjuler seg bak registreringsnumre og kodenavn. I 2015 ble det kjent at CIA ikke vil utlevere Rosenholz-filene til Norge.
Noen av Stasi-informantene som rapporterte om norske forhold:

XV/5368/62, «Lanze»
XV/872/74, «Cello»
XII/33/72, «Hein»
XV 22/65, «Denkmal»
XV 446/81, «Rother»
XV 5630/84, «Erna»
XV 13073/60, «Main»
XV/168/67, «Laeufer»
XV/3881/80, «Boehme»
XV/3334/86, «Kilian»
XV 354/71, «Hafen»
I/1143/65, «Becker»
XV/190/63, «Rose»
XV/96/72, «Peter»
XV/483/68, «Roedel»
XV/2094/86, «Stein»
XV/4964/86, «Hellmuth»
XV/15905/60, «Adler»
XV 333/69, «Topas»
XV/268/68, «Loewe»
XV/2178/74, «Zielke»
XV/819/66, «Weber»
XV 343/63, «Fischer»
XV/2870/77, «Haendler»
XV/381/69, «Harry»
XV/378/68, «Gerald»
XV/121/72, «Freitag»
XV/19114/60, «Engelmann»
XV/18243/60, «Fichtel»
XV/192/73, «Schneider»
XV/6603/80, «Froebel»
XV/4539/83, «Gast»
XV/4070/70, «Lorenz»
XV/3631/74, «Fellow»
XV/2904/78, «Pirol»
XV/399/74, «Zentrum»
XV/3199/82, «Maurer»
XV/47/68, «Erich»
XV/1981/72, «Anders»
XV/6711/80, «Mende»
XV/144/69, «Physiker»
XV/2306/81, «Sammler»
XV 13674/60, «Schwarz»
XV 167/71, «Max»

Klikk her for å se tyske Stasi-dokumenter som i januar ble lagt ut på nett.
– Mottok opplysninger om syv norske borgere

Torsdag stilte Anders B. Werp (H) spørsmål i Stortinget til justisminister Anundsen om hva norske myndigheter gjør for å finne ut om spionene som aldri ble avslørt eller dømt.

Ifølge justisministeren har en arbeidsgruppe i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) gjennomgått arkivene, for å finne opplysninger om de såkalte Rosenholz-filene.

– PST opplyser at arbeidsgruppens gjennomgang viser at POT mottok opplysninger om syv norske borgere som kan ha vært agenter for Stasi, i 1989, fra en samarbeidende tjeneste. Seks av disse personene er identifisert, sa Anundsen i interpellasjonen i Stortinget torsdag.

Justisministeren understreket samtidig at det å være registrert i Stasi-arkivene ikke betyr at man har begått straffbare handlinger, og at personer som har vært involvert med Stasi, kan ha blitt utsatt for press fra andre lands tjenester.
Vurderer avgradering

– Justis- og beredskapsdepartementet vil i dialog med PST vurdere arbeidsgruppens funn og prosessene rundt en eventuell avgradering av dette materialet, sa Anundsen fra talerstolen.

Han vil legge til rette for at forskere skal få tilgang til arkivmateriale fra den kalde krigen, opplyser han til TV 2.

– Jeg tror det er viktig å få frem bedre og mer forskning på materialet fra den kalde krigen, og trekke sammenhenger, også forskningsmessig. Det som var drivkraft og motivasjonen for at enkelte lot seg friste til å gå i Stasis tjeneste, til den situasjonen vi har i dag, hvor vi ser en radikaliseringsprosess hvor enkelte lar seg friste til å gå i ISILs tjeneste. Det er nok en del fellestrekk her som jeg tror vi kan lære en del av, sier Anundsen til TV 2.

Den danske kaldkrigshistorikeren Thomas Wegener Friis, som har forsket på østtysk etterretningsvirksomhet i Danmark, mener også at det er mye å lære av historien.

– Jeg tror det er to vesentlige ting man kan lære av historien. For det første er vi interessert i å finne ut av hvem som gikk gjennom «nettet». Hva var det vi ikke oppdaget den gang, og hvorfor oppdaget vi det ikke. Det er ingen tvil om at Stasi var på et høyt, profesjonelt nivå. Spesielt på 1970- og 80-tallet. Og hvor slapp de gjennom det forsvaret vi bygget opp? Det er det helt grunnleggende vi er interessert i å finne ut. I tillegg er det noen etterretningsmetoder som er allmenngyldige, altså arbeidet med agenter. Hvordan vinner man en agent, hvordan finner man en agent, og hvordan fastholder man dem. Det har ikke endret seg mye. Og det mener jeg er kunnskap man fremdeles kan lære av i dag, sier Friis til TV 2.
– Svært lite gjort i ettertid

Werp påpeker at flere titalls nordmenn samarbeidet med den østtyske sikkerhetstjenesten under den kalde krigen:

– Forskere ved Stasi-myndigheten i Berlin skriver at over 30 norske borgere samarbeidet med Stasi i perioden 1969-1989. Ingen av disse er avdekket eller dømt. Det gir oss følgende foreløpige konklusjon: At det trolig var flere titalls nordmenn som spionerte for østblokken, at noen – eller flere – av disse spionene samtidig forvaltet viktige nasjonale interesser, at noen – eller flere – av disse spionene satt tett på sentrale beslutningsprosesser her i landet, og at så å si alle gikk fri. Dessverre kan vi også konstatere at svært lite er gjort i ettertid for å finne spionene, sa Werp i Stortinget.
Hvem var agenten «Hein»?

TV 2s gjennomgang av utskrifter fra Stasis elektroniske databank har vist at den norske agenten «Hein» leverte minst 50 rapporter på 1970- og 80-tallet. Opplysninger om norske ubåttokt og forsvarsinstallasjoner, samt interne forhold i regjeringen og Arbeiderpartiets ledelse, ble gitt av agenten med registreringsnummeret XII/33/72.
«Norske» Stasi-dobbeltgjengere var illegale KGB-agenter

I interpellasjonen ble medienes graving i Mitrokhin-arkivet berømmet av Werp, som er nestleder i Stortingets justiskomité. KGB-arkivaren Vasilij Mitrokhins dokumenter som ble avgradert av britiske myndigheter i 2014, tyder ifølge Werp på at de fleste KGB-spionene aldri ble pågrepet:

Vasilij_Mitrokhin.jpg
Vasilij Mitrokhin flyktet til England, hvor han hadde interessante opplysninger om AP i Norge, hvor mange politikere var vervet for en hemmelig tjeneste.


– I 2014 ble dokumentene fra Vasilij Mitrokhin avgradert av britiske myndigheter. Han var arkivar i KGB fram til 1984. Jeg vil berømme Dagbladet og TV 2 for grundig og omfattende arbeid med dette materialet. Materialet kan tyde på at 40 norske borgere arbeidet for eller hadde tett kontakt med KGB, sa Werp i Stortinget torsdag.
Tidligere PST-sjef tror norske KGB-agenter har sluppet unna

I desember sa tidligere PST-sjef Per Sefland i et eksklusivt intervju med TV 2 at han tror norske KGB-agenter har sluppet unna. I januar 2001 gikk han til Stoltenberg-regjeringen med en spionrapport, som nå er avgradert etter TV 2s forespørsel. Den inneholder navn på 16 nordmenn med nære forbindelser til KGB. Ti av dem tilhørte utenrikstjenesten.

– Jeg mener å huske at alle undersøkelser som ble foretatt, både internt og i forhold til øvrige samarbeidspartnere, ga den sluttkonklusjonen at dette er topp troverdig, sa den tidligere overvåkingssjefen.
http://www.tv2.no/nyheter/7964226/

Kommentar bmonline: Hvordan er det mulig å få en uhildet behandling foretatt av inhabile tjenestemenn i PST?

Dagbladet om Arkivet.

Se hele lista nederst i saken!

(Dagbladet): PST har gitt Dagbladet tilgang til over 700 sider med hemmeligstemplede dokumenter om Mitrokhin-arkivet.

De inneholder dokumenter fra britisk etterretning, PSTs vurderinger av materialet og orientering blant annet til Justisdepartementet og Utenriksdepartementet.

Dagbladet har siden i sommer skrevet om Mitrokhin-arkivet, som er notater Vasilij Mitrokhin gjorde mens han var sjefarkivar for KGB. Notatene navngir en rekke norske toppdiplomater, samfunnstopper og politikere som KGB-agenter. Notatene er ikke originaldokumenter, men Mitrokhins egne avskrift fra arkivet.

Nato-ansatte og politikere I PST-dokumentene kommer det fram at flere av nordmennene som er omtalt i Mitrokhin-arkivet hadde høye posisjoner i det norske samfunnet. Blant de omtalte finner man Nato-ansatte, politikere, journalister og ansatte i handelsflåten. Et flertall av de omtalte personene er ansatt i Utenriksdepartementet.

Av de personene som er identifiser og omtalt «er det 10 som har vært eller fortsatt er ansatt i Utenriksdepartementet», skriver PST i en samlerapport i 2000. I rapporten skriver PST at «det er ingen grunn til å betvile opplysningene POT (tidligere navn på PST) har mottatt fra Mitrokhin-arkivet».

«Det er rimelig grunn til å mistenke en eller flere av de personer som er navngitt nedenfor, for et eller flere straffbare forhold knyttet til personers kontakt med russiske etterretningsoffiserer», skriver PST. Samtidig peker de på at forholdene er strafferettslig foreldet.

Kommentar bmo: Men gammel nazister forfølges og straffes, hvorfor ikke også gammel kommunister som har ansvaret for drap på mange mennesker??? Ser dere mine venner hvem som passer på hvem?

kgb arkivet.jpg
Kgb arkivet avslører mange agenter, men ingen straffes- selv om de har forbrudt seg imot Statens selvstendighet jfr Strl §83 og Norges Grunnlov. Det er ikke til å tro at de er så korrupte i PST-.


«Selv om muligheten er til stede for at et eventuell straffbart forhold kan ha pågått i lengre tid enn vi i dag har opplysninger om, finner man etter en helhetsvurdering ikke grunnlag for å igangsette etterforskning», skriver PST videre.

Varslet arbeidsgivere I rapporten diskuterer PST om det bør opprettes saker mot de spion-navngitte, og om det bør gjennomføres samtaler med personene og deres arbeidsgivere.

«Når man også har vurdert å gi informasjon til enkelte arbeidsgivere, knytter dette seg til muligheten for i framtida å kunne forebygge den risiko en arbeidstakers kontakt med russiske etterretningsoffiserer innebærer», skriver overvåkningstjenesten.

I dokumentene kommer det fram at PST orienterte Utenriksdepartementet, og at de gjennomført samtaler med de offentlige tjenestemenn som fortsatt var i aktiv tjeneste i 2001. I tillegg ble hvert fall en norsk bedrift varslet.

Avsluttet etterforskningen Bakgrunnen for PSTs rapport fra 2001 var at ei bok som inneholdt avslørende opplysninger om norske politikeres forhold til KGB på 70- og 80-tallet, var på vei. Britenes utenriksetterretning, MI6, forhåndsvarslet POT. Forlaget Penguin og Basic Books bekreftet prosjektet, de antydet at den skulle komme om et års tid.

PST bestemte seg for å undersøke påstandene av «hensynet til enkeltmennesker og det forholdet at opplysninger fra KGBs arkiv kunne bli offentlig kjent i form av bokutgivelser». Boka, som den russiske KGB-avhopperen Vasilij Mitrokhin skulle skrive sammen med den britiske historikeren Christopher Andrew, ble aldri utgitt.

Da det ble klart at boka ikke skulle komme, konkluderte PST med at det ikke var grunnlag for å fortsette etterforskningen, og at dette ville være «feil prioritering av knappe ressurser».

Med unntak av tre er ingen siktet eller dømt for spionasje.

PERSONER OMTALT SOM AGENTER AV MITROKHIN OG PSTs VURDERING:
Informanten
 

Gå til FOLKEDOMSTOLEN Justis

Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 2 gjester

cron