Nye tider, nye allianser

Er du i behov for forbønn, ta kontakt i Jesu navn.
Jeg ber for syke. Dette er i Herrens tjeneste og koster ingen penger.

Jakobs brev 5,15
15 Da skal troens bønn redde den syke, og Herren skal reise ham opp. Har han gjort synder, skal han få dem tilgitt.
16 Bekjenn da syndene for hverandre og be for hverandre, så dere kan bli helbredet. Et rettferdig menneskes bønn er virksom og utretter mye.
Forumregler
Trenger du forbønn? http://bmonline.no/html/kristendom.html
Du finner meg på skype, Bmonlines eller tlf 41239887

Nye tider, nye allianser

UNREAD_POST MeGaCool » Søn Mar 14, 2010 11:29 pm

Nye allianser ser dagens lys blant de kamplystne i Bedehus- og Frikirke-Norge. Hva fører det til? Økt slagkraft eller total forvirring? spør Jarle Kallestad.
Finn Jarle Sæle, som selv ble utstøtt fra det gode selskap og måtte forlate avisa Dagen for åtte år siden, skriver begeistret at kristenlivet går inn i en ny epoke: «Det er som om KrF og Fremskrittspartiet skulle slått seg sammen og hatt fellesliste i alle kommuner og utgitt felles valgmateriell.»

Store ord, og hva er det han sikter til? Jo, et nært samarbeid mellom hans gamle avis Dagen og Magazinet. Odd Sverre Hove og Dagen har stått for traust, luthersk bedehuskristendom, mens Vebjørn Selbekk har laget avis for karismatikere på jakt etter nye opplevelser med Jesus og drevet konfrontasjonsjournalistikk overfor muslimer og andre motstandere.

Kanskje er det nøden og nødvendigheten mer enn lysten og kjærligheten som har drevet de to ulikhetene sammen i tett kompaniskap, der lesbart lørdagsmagasin er det mest synlige tegnet på samarbeid så langt. Begge aviser sliter både med lesertall og økonomi.

Den nye konstellasjonen er både overraskende og interessant og må ha kommet overrumplende på grasrota i de respektive miljøene.

Espen Ottosen, Misjonssambandets ansikt utad og organisa­sjonens fremste mediestrateg, fremstår som en nøkkelspiller i den nye alliansen. Utsyn-redaktøren representerer Dagens mektigste eier, samtidig som han et års tid har sittet i styret for Magazinet. Nå er han fast spaltist i de to avisenes felles weekendmagasin.

Det er nok likevel en overtolkning når Sæle skriver at samarbeidet på tvers viser at «striden om herlighetsteologien er død.» Ottosen misliker nok Magazinets lefling med herlighetsteologer av typen Joel Osteen like sterkt som han misliker den liberale ­teologien i statskirken.

De første utgavene av lørdagsmagasinet Velsignet Helg gir ingen entydige svar på hva som skulle være den ideologiske drivkraften bak samarbeidet. Flere lederartikler har vært tunge, teologiske utlegninger av det judeo-kristne helgebegrepet, og i lengden kan dette bli et noe tynt grunnlag å bygge felles avis på. Dagens lørdagsutgave er blitt ­løsere i kanten, og Magazinets lesere må forholde seg til en verden som er større og annerledes enn Ulf Ekmans.

Grovt sett ser vi nå konturene av to hovedgrupperinger blant såkalte stridskonservative kristenmiljøer utenfor statskirken: En gruppering som består av folk fra Misjonssambandet, vestlandsk indremisjon og den mest moderate delen av en krisepreget trosbevegelse på famlende leting etter egen identitet.

Den andre grupperingen er både mindre og enda mer utydelig i sitt læremessige grunnlag. Grupperingen ledes av godt voksne menn som har til felles at de støtter Israel og ønsker et samarbeid mellom Frp og KrF. Det er en gruppering som fortløpende tar opp i seg ledere som blir ekskludert fra organisa­sjoner og menigheter innenfor den første grupperingen.

Sæles avisprosjekt Norge IDAG er i seg selv et slående eksempel på det siste. Avisen skriver ikke bare om andre kristne sommerstevner, men arrangerer også sitt eget. I sommer var det på Bildøy med 500 deltakere som fikk høre en god miks av Israel-vennlige toppolitikere og karismatiske ledere med en ting felles: De er mer eller mindre utstøtt fra etablerte sammenhenger: Jan-Aage Torp har aldri blitt sluppet inn i varmen i pinsebevegelsen, Jan Hanvold driver TV-selskapet ­Visjon Norge med imponerende omsetning uten å gå på akkord med sin ukonvensjonelle forkynnerstil, Norvald Yri er på kant ledelsen i Misjonssambandet og Svein Magne Pedersen er omstridt helbredelsespredikant. Etter å ha blitt sparket fra Levende Ord, er Enevald Flåten også innlemmet i Sæles vennekrets. Sæle og Hanvold har inngått et nært samarbeid på TV-siden og vil gjøre ærverdige Forum kino i Bergen til et nytt hovedkvarter for vekkelse og åndskamp. Store ord er brukt om prosjektet, og så gjenstår det å se om handlekraften og profesjonaliteten står i stil med visjonene.

Blant stridslystne kristne med sterke overbevisninger er det god tradisjon for å skape konflikter og splittelse og finne seg nye venner når de gamle relasjonene blir for problematiske. Men vanligvis har dette skjedd innenfor rammen av et minstemål av felles kristendoms- og kirkeforståelse.

Det er uklart hva som er formålet med den nye alliansebyggingen all den tid partene står langt fra hverandre i grunnleggende spørsmål knyttet til hva evangelisk kristendom egentlig er for noe. Nå går man på tvers av skillelinjer på en slik måte at kirkekartet snart må tegnes på nytt i deler av det mest aktive Kristen-Norge.

Jarle Kallestad er journalist i Vårt Land og tilknyttet avisens kristenliv- og folk-avdeling

http://www.vl.no/meninger/kommentar/article2902527.ece


MeGaCool
MeGaCool
Admin rådgiver
 
Innlegg: 7
Registrert: Man Des 28, 2009 10:33 pm
Norsk er best: 0

Gå til BmOnlines kristendomsforum

Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 2 gjester

cron