Hva er i veien med Norvald Yri?

Er du i behov for forbønn, ta kontakt i Jesu navn.
Jeg ber for syke. Dette er i Herrens tjeneste og koster ingen penger.

Jakobs brev 5,15
15 Da skal troens bønn redde den syke, og Herren skal reise ham opp. Har han gjort synder, skal han få dem tilgitt.
16 Bekjenn da syndene for hverandre og be for hverandre, så dere kan bli helbredet. Et rettferdig menneskes bønn er virksom og utretter mye.
Forumregler
Trenger du forbønn? http://bmonline.no/html/kristendom.html
Du finner meg på skype, Bmonlines eller tlf 41239887

Hva er i veien med Norvald Yri?

UNREAD_POST MeGaCool » Søn Mar 14, 2010 11:31 pm

Hva er i veien med Norvald Yri?

I en kommentarartikkel forklarer Vårt Land inngående at det er noe i veien med Norvald Yri, eller Finn Jarle Sæle eller Jan-Aage Torp.

Selve innlegget har en del interessante synspunktet på endringer i den norske kristenlivsgeografien.
Men det er så påtagelig at Vårt Land lar sin egen kode på hva som er etablert og skal anerkjennes – og hva som ikke er det – skinne igjennom.

Vårt Land er kommet til at det nå fins «to grupperinger av stridskonservative kristenmiljøer».
Den første grupperingen er de som er sterkt involvert i Misjonssambandet og Indremisjonsforbundet.
Den andre grupperingen består av andre kristen-konservative grasrotfolk som ikke minst støtter Israel.
Så langt virker dette som et forsøk på å lage sosiologi. Det vil si at man beskriver den samfunnsmessige utvikling – i dette tilfellet nye trender i norsk kristenliv.
Men så dukker Vårt Land-koden opp.

Vi siterer følgende smakssterke utklipp fra avisen:
«Den andre grupperingen er både mindre og enda mer utydelig i sitt læremessige grunnlag».
Dette står i sammenheng med neste avsnitt som vi snart skal sitere – og som handler om Norvald Yri.
Men er bibeloversetter Norvald Yri som står for Skriftens fulle inspirasjon, og har gjort det samme som Martin Luther – å oversette hele GT og NT ut fra grunnteksten, utydelig i sitt læremessige grunnlag?
Skyldes det hans klargjørende bøker om bibelkritikken, og om Romerbrevets kjernesannheter, eller misjonsteologien og historien?
Vi skjønner ikke denne Vårt Land-koden som gir slike sammenstillinger. Og vi spør: Hva er i veien med Norvald Yri?

For å se spørsmålets berettigelse siterer vi resten av avsnittet: «Grupperingen ledes av godt voksne menn» (sic!).
Hva er i veien med Norvald Yri? Skal han stanse på babystadiet? Og fins det ikke voksne menn i Vårt Land? Slike beskrivelser er ikke kognitive (mening i). De skal skille ut den rette kaderklassen fra barbarene. Den skal skille sauene fra geitene.
Det er derfor slike beskrivelser som «mørkemann» skal brukes i Dagbladet. Det er Dagblad-koden. Det er hjernevasken – som gir bakgrunn for egne meninger.
Vi går videre i eksegesen av kodespråket i Vårt Land: « … som har til felles at de støtter Israel og ønsker et samarbeid mellom Frp og KrF».
Så langt er de to setningene deskriptive, og alt er vel, – men så tyter koden fram igjen: – «Det er en gruppering som fortløpende tar opp i seg ledere som blir eksludert fra organisasjoner og menigheter innenfor den første grupperingen».
Det gjelder da en person vi har inngående kjenneskap til, Finn Jarle Sæle. Det gjelder Jan-Aage Torp. Det gjelder Jan Hanvold og Visjon Norge som har skapt landets første megamenighet på TV. Det gjelder Enevald Flåten. Og Vårt Land nevner også den evangelist i Norge som i dag når flest ikke-kristne mennesker, Svein Magne Pedersen. Han har et opplag på sitt blad som snart er dobbelt så stort som Vårt Land (på vei fra 40 000 til 80 000 i løpet av 15 år, ifølge vår prognose. Og så gjelder det vår venn Norvald Yri.
Hva er i veien med Norvald Yri?
Mannen som har hatt 11 biskoper i Tanzania som sine elever – og som stadig kaller ham tilbake til korstog i Afrika. Mannen som leverer lærebøkene og bibeloversettelsen for neste generasjon i Luthers ånd. Mannen som døper og underviser urbefolkningen som darwinistene vil bevare som den er, angivelig ætlingene til de eldste mennesker på jorden. Mannen som har respekt i hele det norske kristenfolk.
Om Norvald Yri sier Vårt Land-koden følgende: «Norvald Yri er på kant med ledelsen i Misjonssambandet».
Hva er de på kant om?
Vi ble nysgjerrig. For vil elsker metodene til Alexis de Toqueville – som skrev deskriptivt om demokratiet i Amerikia – og fortalte det sånn det var.
Her får vi bare vite at Norvald Yri er slem, eller på kant med, eller mangler pers i buksa, eller evne til linjegymnastikk, eller kader-ånd.
Hva er i veien med Norvald Yri?
Hva er i veien når den beste av våre mange forferdelige kant-venner, som er godt voksne, og elsker Israel, skal mistenkeliggjøres i Vårt Land?.
Vi tror ikke det er ham det er noe i veien med.
Det er skribentens ureflekterte kode, basert på noen innenfor og noen utenfor – som Jesus neppe ville ha overlevd. Om Jesus kan man si at han var på kant med det etablerte samfunn. Han falt ut av de fleste grupperinger og gode selskap. Det er farlig å skrive sånne koder – når man har en sånn religionsstifter.
Og vi vet hvordan det gikk – fordi Jesus valgte å stå utenfor det etablerte, sammen med de fattige og utenfor-plasserte.
Denne koden, med så merkelige konsekvenser i religionshistorien, vil vi kanskje komme tilbake til siden.

Men det er ingenting i veien med Norvald Yri. Hans virksomhet er preget av mer resultater i frelste og døpte enn kanskje noen annen norsk misjonær har. Hans bøker vil gå til generasjoner som kommer.
Hans bibeloversettelse har fått endog kirkebibelen og Bibelselskapet til å revidere mange av sine synspunkter.
Norge har alltid bruk for en norsk Martin Luther som Norvald Yri.
Vi sier Gud takk for denne mannen, som er den mest ydmyke vi kjenner i norsk kristenliv.
«Jag trodde inte at englarne fans – men det var innom jag møtte dig». La oss sitere dansebandet, i stedet for Vårt Land-koden, når vi svarer på spørsmålet om hva som er i veien med Norvald Yri.

Vårt Land bør studere trender og vekst, slik som vi gjør i Norge IDAG. Ikke bare rapportere fortidens koder om innenfor og utenfor, om kanter og ikke-kanter, om etablert og ikke-etablert.
Barbarene kommer – akkurat som for det politisk korrekte Romerriket i sin tid. I politikken har vi jo det barbar-partiet Vårt Land nevner – og som vi nesten ikke tør si navnet på – av frykt for represalier fra de som ikke er arbeiderklasse og stemmer på barbar-partiet.

Den kristne utgaven av disse barbarene ble til den moderne misjonsbevegelse gjennom en spenningsfylt kirkehistorie.
De skapte Amerika, – men ikke Israel – som de derimot reddet, ved å være det utskjelte USA. Pilgrimsnasjonen – på kant med alle. Like siden skipet som bragte de forhutlede sterkt-troende flyktninger til et land hvor 50 prosent sultet i hel første vinteren. Det er ikke spøk å være barbar – i startgropen. Men Svein Magne Pedersen vil likevel trolig ha et blad som er to ganger så stort som Vårt Land om ikke lenge. Hvem er da utenfor og hvem innenfor i det norske folk?
Slike koder som plasserer i båser – godt voksne menn– som støtter Israel, og som bli ekskludert omtrent som Jesus – kan bli en kraft i historien.
Det er noe den viser.
Så hvorfor være så overlegen – og trykke med slik en kode i avisen for å stenge ute Norvald Yri eller Svein Magne Pedersen?
Vi er imidlertid svært optimistisk på de utestengtes vegne.
Om noen når Norge eller Afrika med evangeliet om Jesus – så er det de.

Finn Jarle Sæle
06.08.2007 19:58

http://www.idag.no/ledere-oppslag.php3?ID=13068

MeGaCool
MeGaCool
Admin rådgiver
 
Innlegg: 7
Registrert: Man Des 28, 2009 10:33 pm
Norsk er best: 0

Gå til BmOnlines kristendomsforum

Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 3 gjester

cron