BmOnline politiske forum

 

Alt for Norge

[IMAGE]

Din beste venn hunden!

ROTTWEILEREN

Er du usikker på hvilken hund du får når du velger en rottweiler? I korte trekk kan jeg fortelle deg noen linjer om den rasen.

1. Det er en stor hund -mest brukshund.

2. Den er meget krevende å ha. Dvs du må trene den opp, du må bry deg om den- og være glad i den. Det betyr ikke at den skal være et møbel eller "stuegris".

3. Den er en super kjælegris og familiens beste venn og vokter.

4. Den er blant de mest lojale og ubestikkelige, tar tyven før koteletten. (Hvis du har oppdratt den)

5. Den er lite plaget av sykdommer, og er en meget robust hund, finnes ikke maken.

6. Den skal ikke passes og stelles av barn. Den krever en voksen.

7. Det er en fryktløs hund, den viker ikke -som Sjæferen ofte gjør.

8. Den har en høy smerte-terskel og er meget arbeidsom.

9. Du er trygg i dens selskap på lugubre steder. Lugubre steder hvor der finnes mange "med horn i panna"- der er Rottweileren super.

10. Den har gode antenner og "ser" lugubre personer som gir seg ut for å være annet. Det er en av dens store egenskaper. Rottweileren skiller faktisk mellom venn og fiende, der har Sjæferen mye å hente. Noe politiet har gode erfaringer med når tyven skal fakkes, Rottweileren tar ikke feil av en kollega og tyv. Rottweileren signaliserer dette.

Er det noen minus -så er det for kjeltringen -han kommer ikke langt. Ellers kan man si at det kan være at røntging av hofte-ledd bør gjøres av en spesialist (veterinær). Fordi blir ikke bildene tatt helt rett, kan det bety forskjellen for de som skal tolke bildene -fri for HD eller ikke. MEGET VIKTIG.

For det er surt etter en så lang jobb med hunden (1 år) å få den diagnosen, spesielt hvis røntgen av ledd blir tatt feil. Men generelt setter det selvfølgelig en stopper for videre avel, og hoftleddsdysplasi kan plage hunden senere. Faktisk er det første leveåret det mest viktige, hvor hele grunnlaget legges inn for hvilken hund du vil ha. Utvelgelsen av valp er også en del av dette. Jeg hadde glede av Saiko, Bjerkebakkens tzar, vakthund.

Flere episoder viste meg hvor gode "antenner" denne hunderasen har i å se lugubre sjeler. Den var en ener i så måte.- Hvis for eksempel søppelmannen kom på visitt tildlig om morgenen for å hente avfallet, ja så kunne Saiko plutselig være på plass. Han tok tak i låret på renovatøren etter at sekken var flyttet en meter fra stativet. Renovatøren ble "kjent" med hundens reaksjon og han merket seg at så lenge han ikke provoserte hunden ytterligere, så forholdt den seg rolig og bare holdt ham fast. Hunden visste faktisk at denne mannen ikke var luguber, den gjorde bare "jobben" sin. Men så snart han prøvde å rikke sekken -ja da kjente han at grepet om låret strammet litt til. Til meg sa renovatøren at det var en fantastisk hund, fordi han bet aldri til. Når jeg kom til sa jeg alltid flink gutt. Da slapp han taket og renovatøren fikk sysle med sitt.

Jeg har heller aldri sett at han hoppet på unger. Forøvrig var han meget snill mot barn og andre dyr og hunder. Brydde seg ikke om sauer, katter eller andre hunder. Kom det en oppkjeftig sjæfer snudde han bare baken til. Men det kreves meget av den som skal lære opp en slik hund. Det viktigste er alltid at læringen innføres med lek og lyst. Det første viktige en hund oppdager "lærer" når den er ute i det fri med deg, er å finne deg med sin nese. Etter at hvalpen er kommet til deg fra en oppdretter, blir den meget bundet til sin eier.

Men under opplæringen kommer den dagen da den skal den første turen ut i skogen. Da er den meget observang på hvor du er hele tiden. Etter en uke i skogen kan du leke gjemsel, først bare noen meter unna, ned i lyngen. Det er i den fasen hvor hvalpen begynner å bli trygg ute, og tar seg noen snuse turer. Ikke la den bli redd ved at du forsvinner, men hvis den drar for langt ifra deg kan du lokke på den slik at den ser deg, og så dukker du ned. Når den kommer får den en godbit og masse ros av deg. Slik foregår øvelsene. Det er masse arbeide bak en god hund. Men 1 år gjør underverker.

Hjemme kan du begynne tidlig å gjemme ting som den skal finne. Det elsker hunden å få som oppgave. Rottweileren er meget forstandig og liker å trene. Det finnes mye bra å lese om hvordan en hund skal dresseres. Det finnes også video å få kjøpt. Det er også meget viktig at du før du bestemmer deg for hund så må du sjekke om oppdretteren er seriøs. Sjekk gjerne Norsk Kennelklubb før du velger. Videre må du også få de nødvendige vaksinasjonsattester og stamtavlen. Helt til slutt må du tegne forsikring på hvalpen. Husk at denne forsikringen skal dekke omkostningene hvis du mister hvalpen. Dette "hvis" er om du blir nødt til å avlive hvalpen hvis der blir påvist hofteleddsdysplasi etter en røntgenfotografering. Det er nemlig ikke tillatt å drive avel på hunder med dysplasi. Videre er det sjanser for at hunden kan bli aggresiv i voksen alder pga smerter i hofteledd p.g.a. dysplasi.Les eller skriv i gjesteboken.


Debattforum

 

 

 

 

Foto: Bjørgulf Mortensen

 

Se hva Arbeiderpartiregjeringen gjorde med Synnøve.

Fedrelandet BmOnline,16.11.1998


BmOnline dokumentoversikt
BmOnline Arkiv.
Folkeaksjonen mot EU medlemskap
Den gamle gjesteboken på SOl, som ble slettet.
OSLO volden øker.
Kriminelle innvandrere, ut med dem!
SULITJELMA BERGVERK, en styrt nedleggelse.
Sosialistenes 10 bud om moral: RV,SV,AkP,AuF,AP, LO
AP har skapt enda større skille ved å særbehandle innvandrerne!!
Brevet til statsminister Gro H. Brundtland. Les det utrolige fattige svaret fra Gro!
[IMAGE]
Design: Bjørgulf Mortensen
Gjengivelse kun tillatt ved henvisning til kilden, øvrig bruk ved henvendelse til BMO.
Lov om opphavsrett